RSS
 

Интериорен дизайн и психология на главоболието

27 Apr

img_0034_2Неделя сутринта. Пролет, слънце. В главата ми се въртят мисли – има ли връзка между приложна психология, интериорен дизайн на ресторант, интериор на бар и моето прекрасно настроение, макар да се събудих в 7,18 сутринта и липсата на главоболие?
По стечение на обстоятелствата и личнен избор към момента се занимавам и с три от изброените – много-странно-развита личност, както обичам да казвам. Интериорен дизайнер, дипломиран психолог и спомоществувател в онлайн гайд за заведения в Бургас и България + блог за ресторанти в Бургас, заведния и донякъде нощен живот.
Снощи, събота вечер бяхме на бар. Нормално. Няма много неща за правене в Бургас в събота вечер. Но бар в Бургас, където да си  прекараш времето чудесно има. Беше изключително весело и забавно. За разлика от други вечери, познатите лица бяха малко, а обичайните заподозрени липсваха в основаната си част /изключая нас, разбира се/. И въпреки много нови и непознати лица, макар сравнително големия брой клиенти, настроението на всички беше видимо добро.

Понякога за да си прекараш добре времето, да се забавляваш в компанията на познати и непознати и да не ти се тръгва не се изисква алкохол. Всичко е психология и правилен интериорен дизайн.
Има места, заведения в Бургас, където човек се чувства като у дома си. Може би нещо там подсъзнателно му напомня за в къщи. Или просто става дума за един специфичен уют, с който сме свикнали. Дизайнът се налага все по-често. Да си дизайнерски облечен, да имаш дизайнерска чанта, дизайнерски очила или да да се храниш в дизайнески ресторант с дизайнерска храна е модерно. Често обаче, разбираме погрешно думата дизайн.
За да бъде едно заведение или ресторант дизайнерско, не е важно само да е стилово издържано, да е лъскаво и копие на някой нашумял бар или ресторант в световен мащаб. Важна е проксемиката. Каква сложна дума за неделя сутринта!

Funny-Resto-Design-590x390 A-Great-Interior-Design-590x390

 

 

 

 

 

 

Простичко казано – важно е пространственото оформление. Навремето му казваха така – оформяне на пространството или пространтвено оформление. Сега се нарича интериорен дизайн. Психолозите преди много години са доказали, /а то е очевидно и с просто око/, че разположението на хора и предмети в пространстовото влияе върху хората и животните. Може би важи и за растенията… но хайде да си признаем, тях кой ги пита!?!?
Като дипломиран психолог в  Бургас, мога да споделя една общоизвестна тайна. Индивидът, Азът е неприкосновен. Когато е изложен на заплаха, бихме направили всичко, което позволява личния ни морал и етика, за да го защитим. Най-близката ни имтимна зона е до 15 см, по-широката до 50 см. Само да посмее някой непознат, още повече неприятен да припари на близо. Всичко започва на подсъзнателно ниво с един неосъзнат примитивен сигнал за заплаха. Инстинктите за самосъхранение се задействат и се отключват механизмите за защита. В общи линии, вариантите са два – бягство или атака. И двата случая се повишават нивата на тревожност и страх.
Спомняш ли си каубойските филми от 70те и 80те години? Масов бой в бара? Дали има връзка между близко разположените маси в така наречените Saloon’s? Или повечето тестостерон и itchy finger? Натрупване на обстоятелства. Със сигурност, колкото по-близко са разположени масите и столовете в даден ресторант или бар, колкото е по-претъпкан, и особено при специфичен музикален фон и завишена консумация на алкохол, толкова по-висока е вероятността от засилване на негативното настроение, войнственото и агресивно поведение.

nice bar cosy restaurant

 

 

 

 

 

Сега се замисли, ако ти си собственик на ресторант в Бургас, бар в Бургас, заведение в България – какво ще целиш? Предполагам увеличаване на оборота, добра репутация на заведението, лоялни клиенти, и постоянно нарастващ брой хора, желаещи да  резервират маса.  Няколко малки грешки при проектиране на интериорния дизайн биха довели до тотално противоположния ефект – празно заведение, недоволни клиенти, макар отличното качество на храната и перфектното обслужване и неособено добра слава.
Наемането на професионален интериорен дизайнер в Бургас би могло да допринесе за увеличаване на печалбата и популярността на твоя ресторант в Бургас. Може би ти се струва лесно да подбереш сам цветовете и мебелите, да увеличиш разстоянието между масите. Замисли се за скандинавски дизайн – изчистени линии, минимално обзавеждане, хладни тонове. Какво навява – студенина. А усещането за хлад, празнота и студенина също може да отблъсне клиентите.

nice-bar 2Собствениците на този бар в Бургас, който толкова много обичам, са истински професионалисти. Макар да имат дългоодишен опит във въртенето на бар, и усет за дизайн, все пак те предпочетоха да се доверят на услугите на интериорен дизайнер. Наеха един млад и изключително добър интериорен дизайнер в Бургас и получиха перфектния резултат – заведение, което е пълно. Бар в Бургас, за който твърдят, че е единствен по рода си бар в Бургас. Място, където се чувстваш добре с познати, приятели, непознати. Правилно подбраните цветове, мебели, интериорен дизайн, стил и дистанции създават една неповторима атмосфера в която, хайде да си признаем, непознатите скоро стават познати, че и нагоре.

 

awesome-diningДа създадеш перфектния интериорен дизайн на ресторант или дизайн на бар е психология. Познаването на поведението на хората, реакциите, цветовете и тяхното влияние върху емоциите, формите и тяхното влияние върху поведението, разстоянията и тяхното отражение в настроението. С правилното съчетаване на цвят, форма, пространствено оформяне и планиране на пространството, с точния акцент тук или поставен детайл там, избора на идеално осветление и вид светлина може да се създаде една или друга атмосфера, различни настроения. Дори дизайнът на столовете е важен. Кой ще вечеря с часове в неудобен стол? Би ли останал да пиеш, когато главата ти бучи от неправилния саунд дизайн и озвучаване на някой нощен клуб? Дали ще проведеш бизнес обяд в ресторант, където сте гръб о гръб със съседа по маса, и е необходимо да се напрягаш за да не чуеш какво говори? Все пак деловият обяд предполага уединение? Също като и романтичната вечеря изисква интимност. Едва ли е най-удачното да прекараш първа среща в претъпкан клуб, където без да искаш, някакси женски гърди или дупета се отъркват в теб по пътя за тоалетната… минимум рискуваш погледи накриво, средно скандал, и максимум иди доказвай, че нямаш сестра.

banner
Реша ли да отворя собствен ресторант в Бургас ще се доверя на професионален интериорен дизайнер в Бургас! Все пак, и аз, както и ти искам когато се събудя сутринта с усмивка да си спомня предната вечер, хубавата компания, приятната обстановка, и онова ново сладурче, с което се запознахме уж без да искаме, нали така?
И най-вече – Да не ме боли глава!

 

 

/снимки internet и cabbage & condoms Thailand restaurant/

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply