RSS
 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ДАМИ!

10 Feb

year of the snake 2013СССССССССССсссссс насссстъпването на днешния ден започва ссссъщнинското начало! Змията ссссе завръща!
2013 г. жените имат цели два празника. Единият е, както са ни учили от малки – 8-ми март. Празник на мама, на баба,  на кака. Стандартно.
Днес обаче, празник имат всички жени!!! По целия свят. Не съм на “ти” с културните обичаи във всички етноси и култури, но Змията си е Змия!

Затова – мили дами, честито!

Сега по същество.
Събуждам се, поглеждам навън – сиво и мъгливо. Дааа, над Бургас се разстила мъгла. Влажна, сивкава, тежка. Норамално. Все пак, водните змии обитават мъгливи и влажни територии – за пример – Кухнята. Изпарения от тенджерата на котлона, вода от миенето на чинии… Все едни приятни занимания. Е, да си призная и на мен ми се е случвало. Не е толкова лошо, но кожата се напуква и става грапава.
Мдаамм.. сега като се замисля – явно за това змията не е най-гладкото същество на допир. И си сменя кожата всяка пролет. Виждам го така:
Неделно февруарско утро. Празник. На Змиите*. Мъгливо. Обаче след месец – някъде в началото на март, змийчетата се канят да се преобразят. А жените – фризури, маникюри… Всяко същество трябва да изглежда красиво. Докато не си отвори устата :D
Може би, някои няма да харесат паралела между тези крехки, увивни създания. Аз лично ги харесвам и двете. Женската красота далеч надминава мъжката. Спор и две мнения няма. А Змиите – е, това е друга тема. Някои изпадат в кататонен ступор,  други в панически страх когато ги зърнат. Аз ги намирам за привлекателни. В терариум и на поне 3 м. разстояние. Чували сме, че най-красивите са най-отровни.

Днешния ден е най-важния в китайския календар. Милиони, ъм, милярди хора празнуват днес. От Новолуние до Пълнолуние. Това са празничните дни. Цели 15.
Дали новата китайска година ще донесе добрини и благодат, не зная. Надявам се.

*
1. Змията е непредсказуема. Разчита единствено и само на себе си. Някои смятат, че са студени и пресметливи. Не, змията просто е предпазлива. Тя обмисля всеки детайл преди да се стрелне към плячката.
2. Обича да работи сама. Да сте виждали две змии в комибина?!
3. Има завидни комуникативни умения, но използва малко думи. И те са напълно достатъчни.
4. Излъчват мистицизъм и сексуално привличане, което ги прави невероятно изкусителни. Еми да, да си спомним Адам, Ева, Ябълката, Змията.
5. Ако случайно ги сполети нещастие, то е за кратко. Тези ловки създания събличат от себе си несгодите като втора кожа.
6. А изцелителните им сили са признати от векове. Виждали сме символите за аптека, познати още като “тъщата”.

И така, Честита Нова Година! Празници да има!
И всички, родени през 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013 – бъдете щастливи, обичани и гъвкави и ловки като своята покровителка – Водната Змия!

Довечера ще празнувам и аз -  бира в някой  китайски ресторант в Бургас.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply