RSS
 

Тъмен Лагер – Dark Lager

08 Mar

1. Тъмен американски лагер /Dark American Lager/

Аромат: Малцовият аромат е лек или отсъства. Ароматът на жарен малц е средно слаб или липсва. Ароматът на хмел също най-често отсъства. Усеща се слабо пикантно или цветно присъствие. Може да има ниски нива на мая /зелена ябълка, диметилсулфит или плодовост. Липсва диацетил.

Цвят: Цветът е тъмно кехлибарен до тъмно кафяво с ясна прозрачност и рубинени отблясъци. Пенливостта е непродължителна, обикновено пяната е светло жълта – кафява.

Вкус: Умерено свеж, със сладост от слаба до умерена. Вкусът е карамелен и/или на жарен малц от средно-ниско до нулево. Може да загатва кафе, меласа или какао. Вкусът на хмел отсъства, или е изключително слаб. Нивото на хмелова горчивина е от ниско до средно. Може да има лека плодовост. Горчивият или умерено силен вкус на жарен малц се явява дефект.

Орално усещане: Тялото е леко, а плътността до средна. Гладко, и често силно газирано пиво.

Общо впечатление: Малко по-сладка версия на стандартния/премиум лагер, притежаваща не много по-висока плътност и вкус.

Любопитно: Широк диапазон на международни лагери, които са по-тъмни и по-леки, не толкова агресивно горчиво и или препечени.

Състав: Дву- или шестреден ечемик, царевица или ориз в качеството на добавки. Леко използване на карамел и по-тъмен малц. Може да се примеси с оцветители.

Параметри: OG : 1.044 – 1.056
IBUs : 8 – 20 FG : 1.008 – 1.012
SRM : 14 – 22 ABV : 4.2 – 6%

Търговски марки: Dixie Blackened Voodoo, Shiner Bock, San Miguel Dark, Beck’s Dark, Saint Pauli Girl Dark, Warsteiner Dunkel, Crystal Diplomat Dark Bee

2. Мюнхенско тъмно /Munich Dunkel/

Аромат: Богата сладост на мюнхенски малц, както при галетата или понякога препечeни филийки. Усеща се загатнатия шоколад, орехи, карамел или ирис. Не е задължително да се усещат фруктови нотки или диацетил. Може да има лек аромат на благороден хмел.

Цвят: Цветът е от тъмно кехлибарен, до тъмно кафяв. Често с червен или гранатов оттенък. Пяната е кремовидна, светла до средно жълто-кафява. Обикновено прозрачно. Съществува и тъмна нефилтрирана версия.

Вкус: Преобладава богатия сложен вкус на мюнхенски малц. Обикновено с меланоидини, напомнящи по вкус галета. Вкусът можеда е умерено сладък. Не трябва да бъде прекалено силен. На заден план може да се усеща подсказка за карамел, шоколад, опушен или орехов привкус. Горчивината и горчивия вкус на изгорен малц е неуместен, както и силно изразения карамелов вкус. Хмеловата горчивина е умерено ниска, но се забелязва. Балансът е решен в полза на малца. Вкусът на благороден хмел е от слаб до нулев. Послевкусът остава малцов, а хмеловата горивост може да бъде по-очевидна след полусухия финал. Чист лагер характер без плодови нотки или диацетил.

Орално усещане: Пълнотата на вкуса е от средно до средно-пълна. Придава на пивото съществено и декстриново възприятие. При това то не е тежко и натрапчиво. Умерена газировка. Може да се усети леко потрепване и незначителна алкохолна топлина.

Общо впечатление: Характеризира се с дълбочина и сложност на мюнхенския малц и съпътстващите меланоидини. Богат мюнхенски вкус, но не толкова интензивен както при бок или  прегорен както при черната бира.

Любопитно: Класическия тип кафяв лагер от Мюнхен, който се е развил като тъмна бира с малцов акцент, отчасти заради водата с умерена карбонатна твърдост. Нефилтрованите версии в Германия могат да имат вкус на течен хляб с мая, земен богат вкус, който не може да се открие в тъмната филтрирана бира за износ.

Състав: В остовата стои немския мюнхенски малц /до 100%/. Останалата част /ако има/ е немски пилзнер малц. Много ниско количество кристален малц. Може да се добави декстрин и цвят, но не и допълнителна слабост. За подобряване на цвета се използват незначителни добавки на жарен малц /Карафа или шоколадов/. Те, обаче, не трябва да придават вкус. Трябва да се използва благороден сорт немски хмел и немски лагер дрожди. Водата е с умерена карбонатна твърдост. Често се използва отвара от ечемична каша за да се засили малцовия аромат и задълбочи цвета.

Параметри: OG : 1.048 – 1.056
IBUs : 18 – 28 FG : 1.010 – 1.016
SRM : 14 – 28 ABV : 4.5 – 5.6%

Търговски марки: Ayinger Altbairisch Dunkel, Hacker-Pschorr Alt Munich Dark, Paulaner Alt Munchner Dunkel, Weltenburger Kloster Barock-Dunkel, Penn Dark Lager, Capital Munich Dark, Harpoon Munich-type Dark Beer, Gordon Biersch Dunkels, Dinkel Acker Dark

3. Шварцбир /черно пиво/ /Schwarzbier/ 

Аромат: Мирис на малц от слабо до умерено, с лека ароматична сладост и/или загатка на жарен малц. Ароматът може да бъде чист и неутрален, или богат с мюнхенски характер, с намек на карамел. Жареният аромат може да е кафеподобен, но не тежък. Чиста характерна лагер мая без плодови нотки или диацетил. Възможен е лек мирис на сяра или благороден хмел.

Цвят: От средно до много тъмно кафяво, често с отблясъци на тъмен рубин до градат. Никога абсолютно черно. Изключително прозрачно. Голяма, устойчива, жълто-кафява пяна.

Вкус: Малцов вкус от леко до умерено, който има типичен чист, неутрален характер. Богат и интензивен мюнхенски тип. Вкусът на жарен малц от леко до умерено може да придаде горчиво-шоколадово усещане, което продължава до финала. Горчивостта е от средно-ниска до средна. Вкусът на благороден хмел е слаб до умерен. Сухият послевкус обикновено се растила меко и остава. Характеризира се с хмелова горчивост с допълнително, при това леко прегорялост на заден план. Лека остатъчна сладост е приемлива, но не задължителна.

Орално усещане: Пълнотата на вкуса е от средно-лека до средна. Газировката – умерена до умерено висока. Гладко. Без рязкост или трептене.

Общо впечатление: Тъмния немски лагер, в който са балансирани жарен, и същевременно мек мацов вкус с умерена хмелова горчивина.

Любопитно: Регионален специалитет от южен Тюринг и северна Хранкония. Възможно е да е разновидност на мюнхенското тъмно. Сравнено с последното, е по-тъмно нацвят, по-сухо на вкус и с по-ясна рязкост.

Състав: В основата му лежи мюнхенски и пилзен малц, с добавен жарен малц. Това придава тъмния цвят и тънкия запечен вкус. За предпочитане са благородните сортове хмел и чистите немски лагер маи.

Параметри: OG : 1.046 – 1.052
IBUs : 22 – 32 FG : 1.010 – 1.016
SRM : 17 – 30+ ABV : 4.4 – 5.4%

Търговски марки: Kostritzer Schwarzbier, Kulmbacher Monchshof Premium Schwarzbier, Einbecker Schwarzbier, Weeping Radish Black Radish Dark Lager, Sprecher Black Bavarian, Sapporo Black Beer

 

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply