RSS
 

180-годишна бира…Защо не!

11 May

Какъв ли е вкуса на бира от 1840 г.?

През 2010 г. се откриха останките на кораб, потънал край бреговете на автономния архипелаг Ааланд, Филандия ок. 1840 г. На борда се появиха ценни находки. Заедно с най-старата запазена бира са открити и няколко дузини бутилки шампанско. Последните, оценени като годни за пиене, бяха продадени на търг.

Екип от  Изследователския център VTT е получил 2 от откритите бутилки – тези, които не са издържали съвсем теста на времето.  След задълбочен оглед и изследвания станало ясно, че те са в състояние да бъдат използвани за пресъздаването на оригиналната бира.

Постоянната температура и ниските нива на светлина са предоставили оптимални условия за съхранение и запазване на качествата й. А налягането в бутилките бира е предотвратило навлизането на морска вода през тапите. Така част от бактериите в бирата са останали живи и са запазили качеството й.

Учените смятат, че с химичен анализ и помощ от майстор-пивовар би могло да произведат бира, която да наподобява максимално откритата. Става ясно, че първоначално при варенето на бира са били включвани цветни нотки на роза, бадем и карамфил. Бледо златистият цвят подсказва, че бирата е произведена от непечен малц и вероятно ечемик, пшеница или комбинация от двете.

Звучи приятно и свежо. Особено, че и бутилките са били открити приятно охладени от естествените морски течения. Струва ми се, че следващият път, когато се чудя дали да си поръчам наливна или бутилка бира, отговорът ще е – а защо не някоя от 19 в.

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply