RSS
 

Светъл Лагер – Light lager

08 Mar

amstel light1.  Лек американски .лагер /light American lager/

Аромат: Малцовият мирис е слаб или липсва. Ако го има, той едва доловим, сладък, царевицоподобен. Ароматът на хмел също най-често отсъства. Ако се усеща, то е съвсем слабо, с цветно присъствие. Ниски нива на мая /зелена ябълка, плодове, или диметилсулфид/ не са необходими, но се приема. Липсва диацетил.

Цвят: Цветът е много светъл – от сламен до светло златист. Бялата шапчица пяна рядко се задържа. Изключително прозрачна.

Вкус: Свеж и сух с незначителни нива на сладост. Вкусът на хмел отсъства или е слаб. Нивата на хмелова горчивина са ниски. Балансът може да варира от леко малцов към леко горчив, но като цяло е уравновесен. Високата степен на газираност може да предизвика усещане за незначителна киселинност или сухо пощипване. Липсва вкус на диацетил и плодове.

Орално усещане: пълнота на вкуса и газировка: изключително леко тяло от високия процент съдържание на добавки, като ориз или царевица. Изключително висока газираност с усещане за леко кисело пощипване на езика. Може да се нарече водниста.

Общо впечатление: Много освежаващо и жаждоутоляващо.

Любопитно: Бира с понижена плътност и съдържание на калории, в сравнение със стандартните международни лагер бири. Силният вкус се явява недостатък. Разработена за да привлича максимално число различни консуматори.

Състав: Дву- или шестореден ечемик с висок процент /до 40%/ с добавки на ориз или царевица.

Параметри: OG : 1.030 – 1.040
IBUs : 8 – 12 FG : 0.998 – 1.008
SRM : 2 – 3 ABV : 3.2 – 4.2%

Търговски марки: Miller Lite, Bud Light, Coors Light, Amstel Light

2. Стандартен американски лагер – Standard American Lager

Аромат: Мирисът на малц е слаб или отсъства. Ако го има е сладък, зърнен или царевицоподобен. Ароматът на хмел или отсъства, или се усеща съвсем леко, с цвветно присъствие. Ниските нива на мая /зелена ябълка, диметилсулфид или плодове/ не са задължителни, но са приемливи. Няма диацетил.

Цвят: Цветът от много светло сламен до светло златист. Бялата шапка на пяната се задържа трудно. Изключително прозрачна.

Вкус: Свеж и сух вкус с незначително ниво сладост. Отсъства вкус на хмел, или е съвсем слаб. Нивото на хмелова горчивина е ниско до средно. Балансът може да варира от леко малцов, до леко горчив, но е близък. Висока степен на газираност може да предизвика незначителна киселинност или усещане за сухо пощипване. Отсъства вкуса на диацетил и плодове.

Орално усещане: Леко тяло от високото процентно съдържание на добавки като ориз или царевица. Леко кисело пощипване на езика от газировката.

Общо впечатление: Освежаващо и жаждоутоляващо.

Любопитно: Прекалено силен вкус. Международен тип, включващ стандартен лагер за масово потребление в множество страни.

Състав: Дву- или шестореден ечемик с висок процент /40%/, с добавка от ориз или царевица.

Параметри: OG : 1.040 – 1.050
IBUs : 8 – 15 FG : 1.004 – 1.010
SRM : 2 – 4 ABV : 4.2 – 5.1%

Търговски марки: Miller High Life, Budweiser, Kirin Lager, Molson Golden, Corona Extra, Foster’s Lager

heiniken 3. Американски премиум лагер /Premium American Lager/

Аромат: Слаб аромат от ниско до средно – зърнен, сладък или царевицоподобен.

Цвят: Цветът е от слетло сламено до златисто. Бялата шапка на пяната се отличава с добра устойчивост. Изключително прозрачна.

Вкус:  Свеж и сух вкус с незначително ниво сладост. Слабо, или съвсем не се усеща хмел. Горчивината е ниска о средна. Балансът може да варира от леко малцов до леко горчив, но относително близък. Висока степен на газираност. Придава незначителна киселинност и усещане за пощипване. Отсъства диацетил и плодов привкус.

Орално усещане: Средна пълнота на вкуса, дължаща не са добавките от ориз или царевица. Изключително висока газировка, с усещане за леко пощипване на езика.

Общо впечатление:  Освежаваща и жаждоутоляваща. Много по-добро, в сравнение със стандартната и леката версия.

Любопитно:  Премиум бирата обикновено има по-малко добавки, в сравнение със стандартното  и лекото. Може да бъде дори изцяло съставена от малц. Силният й вкус се явява като недостатък. Но премиум лагер бирата има по-изразен вкус. Съществува широк асортимент международни лагер бири за масовия потребител, като се започне от висококачествените американски лагери до типично международното пиво или бира в зелена бутилка.

Състав: Дву- или шестореден ечемик с процентно съдържание на добавките – ориз или царевица до 25%.

Параметри: OG : 1.046 – 1.056
IBUs : 15 – 25 FG : 1.008 – 1.012
SRM : 2 – 6 ABV : 4.7 – 6%

Търговски марки: Miller Genuine Draft, Michelob, Coors Extra Gold, Heineken, Beck’s, Stella Artois, Singha

4.  Дортмундско експортно /Dortmunder Export/

Аромат: Аромат на благороден хмел /немски или чешки/. Слаб до среден. Умерен аромат на малц в диапазона от зърнен до сладък. Може да има мирис на сяра /от водата или маята/ и слаба нотка на диметилсулфит /от малца пилс/. Отсъства диацетил.

Цвят: Цветът е светъл до тъмно златист, прозрачен с бяла пяна.

Вкус: Нито малцов, нито хмелов. Компонентите са добре балансирани. Лека сладост, която дава гладко и одобряващо и освежаващо пиво. Балансът продължава да се усеща и в остатъчния послевкус. Хмеловата горчивина също остава, но с лек сладък финал. Чист вкус, без плодови нотки и диацетил.

Орално усещане: Средна пълнота, средна газировка.

Общо впечатление: балансът е отличителен символ на този вид бира. Това пиво има малцов профил на бирата Хелес и хмеловия характер на бирата Пилс, съчетаващо най-доброто от двата вида. Често се усеща минерализираната вода във вкуса.

Любопитно: Произвежда се в района на Дортмунд, но последните години се характеризира със спад. Вари се с по-висока начална плътност, за разлика от другите светли лагер бири. Често това гарантира плътното малцово тяло и лежащата в основата малцовост за допълнително подчертаната хмелова горчивина. Терминът „Експорт” означава категория крепкост на бирата по немския закон, и не се явява синоним на Дортмундер.

Състав: Минерална вода с високо съдържание на сулфати, въглерод и хлорид, немски или чешки благороден хмел, пилзен малц и германска лагер мая.

Параметри: OG : 1.048 – 1.056
IBUs : 23 – 30 FG : 1.010 – 1.015
SRM : 4 – 6 ABV : 4.8 – 6.0%

Търговски марки: DAB Export, Dortmunder Union Export, Dortmunder Kronen, Ayinger Jahrhundert, Great Lakes Dortmunder Gold, Saratoga Lager, Dominion Lager, Gordon Biersch Golden Export

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply