RSS
 

Пилзнер – Pilsner

08 Mar

1.  Немски пилзнер /German Pilsner/

Аромат: Типичен лек зърновоо сладък характер. Характерен цветен или пикантен мирис на благороден хмел. Чист от плодове и диацетил. Може да има незначителен мирис на сяра /от водата или маята/. На заден план е възможно слаби нотки диметилсулфит.

Цвят: От сламено до светло златист. От кристално до силно прозрачен. С кремава острота на бялата пяна.

Вкус: Свеж и горчив. С финал от сух до средно сух. Сладостта е от умерена до умерено ниска. При това се допуска слаб зърнен привкус и лека сладост. Хмеловата горчивина доминира във вкуса и се усеща като послевкус. Може да бъде от слабо до силно изразен. Вкусът е чист.

Орално усещане: Пълнотата е средно лека, със средна до висока газировка.

Общо впечатление: Свежо, чисто, освежаващо пиво с изразено присъствие на горчивина от благороден немски хмел, с подчертано наличие на сулфати.

Любопитно: Копие на бохемския пилзнер, приспособена за немски пивоварни условия. По-сухо и свежо от бохемския пилзнер, с горчивост, която по правило остава дълго в послевкуса. По-лека по плътност и по-светла по цвят, има по-висока степен на газировка от бохемския пилзнер. Съвременните примери за немски пилзнер обикновено са все по-светли, със сух финал и по-горчиви, колкото по на север в Германия се произвеждат.

Състав: Малц пилзнер, немски сорт хмел /изключително благороден сорт с вкус и аромат като Халертауер, Татенангер и Шпалт/, средно сулфатна вода, немска лагер мая.

Параметри: OG : 1.044 – 1.050
IBUs : 25 – 45 FG : 1.008 – 1.013
SRM : 2 – 5 ABV : 4.4 – 5.2%

Търговски марки: Bitburger, Warsteiner, Konig Pilsener, Jever Pils, Holsten Pils, Spaten Pils, Victory Prima Pils, Brooklyn Pilsner

2. Бохемски Пилзнер /Bohemian Pilsner/

Аромат: Богат аромат със сложен букет от малц и пикантен, цветен хмелов Зааз. Възможен е мирис на диацетил, но не винаги.

Цвят: Цветът е особено силно златист до тъмно златно. От кристално до много прозрачно, с плътна, устойчива и кремаво-бяла пяна.

Вкус:  Богат, сложен малцов характер в комбинация с изразен,  но все още мек, закръглено горчив вкус на хмел Зааз. Умерено се усеща диацетил. Горчивостта е очевидна, но никога не е остра и не остава. Послевкусът е балансиран между малц и хмел. Вкусът е чист, без плодови нотки.

Орално усещане: Средно по пълнота тяло. При наличието на диацетил, пълнотата може да стигне средно-пълна. Средно ниво на газировка.

Общо впечатление: Свежо, сложно и добре оформено, при това освежаващо пиво.

Любопитно: Първата бира от този вид е произведена през 1842 г. първоначално е била прозрачна и светла. С употребата на моравски малц и ечемична каша се стига до получаването на богат малцов характер. Хмелът Зааз и водата с ниско съдържание на сулфати, ниската газировка дават изключително мекия, завършен хмелов характер. Традиционните дрожди понякога придават диацетилна нотка. Декстрините създават допълнителна пълнота, а диацетилът усилва усещането за по-пълен вкус.

Състав: Мека вода с ниско съдържание на минерални вещества, хмел Зааз, моравски малцов ечемик, чешка лагер мая.

Параметри: OG : 1.044 – 1.056
IBUs : 35 – 45 FG : 1.013 – 1.017
SRM : 3.5 – 6 ABV : 4.2 – 5.4%

Търгоски марки: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar (Czechvar в САЩ), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Dock Street Bohemian Pilsner

3. Класически американски пилзнер /Classic American Pilsner/

Аромат: Може да бъде осезаемо зърнен, царевицоподобен, или сладко малцов, от слабо до средно /в зависимост от наличието на ориз, най-често неутрален/. Ароматът на хмел от средно до умерено силно, често се примесва с класическите благородни сортове хмел. Чист лагер характер, без плодовост и диацетил. Слабото наличие на диметилсулфит се приема за нормално.

Цвят: Варира от жълто до тъмно златно. Характерна, типична бяла пяна. Ярка прозрачност.

Вкус: Малцов от умерен до умерено висок. По характеристики се доближава до европейско континенталните пилзнери, но е малко по-лека, заради използваните като добавки до 30% царевица или ориз. Незначително зърнена, царевицоподобна сладост, със съществен превес над хмеловота горчивина. Когато е вложен ориз, пивото е по-свежо, сухо, често отсъства царевичния вкус. Хмеловият вкус е от среден до силен. Хмеловата горчивина от средна до силно, но не е груба и няма рязък послевкус. Липсват пловодост и диацетил. Гладка, подправена лагер основа.

Орално усещане: Средна пълнота и дебело, кадифено усещане. Нивото на газираност от средно до високо.

Общо впечатление:  Истински пилзнер, който може да се противопостави на класическите европейки, но в който се проявяват  на местните зърно и вода, с който са разполагали немските пивовари, когато са се установили и започнали производството на пиво в САЩ. Освежаващо, но с подчертани нотки на малц и хмел, което го разделя от другите съвременни американски светли лагери. Царевицата придава отличителна зърнова сладост. Оризът допринася за по-свежия и неутрален характер.

Любопитно: Версията на пилзнер, произведен от немските пивовари – имигранти, които са пренесли със себе си технологичния процес и маята в Америка. Използвайки местните американски съставки, те създали уникална версия на първоначалния пилзнер. Този стил запада по време на сухия режим, но се възражда като вид производство на домашна бира и хоби.Класическия американски пилзнер се произвежда до и след сухия закон с незначителни разлики.

Състав: Използва се 6-реден ечемик с 20-30% овесени ядки до разпадане на излишните белтъчини. Подходящ е местният американски хмел като Клъстър, или традиционния благороден хмел. Използват се съвременните благородни хибриди /Ултра, Либърти, Кристал/. Изключение прави съвременният американски хмел Каскад. Влагането на вода с висока минерализация може да се доведе до несъответстваща грубост във вкуса и рязкост на остатъчния вкус.

Параметри: OG : 1.044 – 1.060
IBUs : 25 – 40 FG : 1.010 – 1.015
SRM : 3 – 6 ABV : 4.5 – 6%

Търговски марки: Приготвя се от малки пивоварни, ресторанти и микропивоварни.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply