RSS
 

Осмели се да рискуваш!

07 Mar

Има ли вид заболяване което те плаши най-много? Или се страхуваш от радиация, пестициди, може би бира?
Изследване, публикувано в British Medical Journal предполага, че бирата, или виното, абе изобщо алкохола от всякакъв вид е причина за заболяване от рак пъти повече от радиацията и отровите около нас. Звучи странно, нали? Колко ли йод изпиха японците последната година? И колко чаши саке изпиха, за да облекчат мислите  и напрежението си?
Колко природозащитници и вегетарианци промиха органичната си зеленчукова вечеря с няколко бутилки вино или местна бира?
Какво кара да звучи толкова смешно изразите като: „Ей, този ме облъчи с простотията си”, „Консумирам умерено количество пестициди в храната”? Дали не е можем да изключим бирата, виното и алкохола от списъка с отровите, или просто да приложим същите твърдения за тях?
Нека го кажем така. Защо някои рискове ни тревожат повече от очевидните предупреждения, а други ни притесняват по-малко, макар да има повече доказателства за тях. И какво общо има погрешната представа за риск, с осреднената му стойност?
Отдавна се знае, че алкохолът се разпада в тялото до химичното вещество ацеталдехид, който уврежда ДНК-то, и води до рак. Колкото повече алкохол консумираме, толкова повече се увеличава рискът от рак на гърдата, черния дроб, устата, хранопровода, ларинкса.
Новото изследване върху здравните картони на 346 000 западноевропейци показало, че при 1 на всеки 33 жени ракът е причинен от завишена консумация на алкохол. За всяка двадесета – рак на гърдата. При мъжете резултатите са 1 от 10. От всички ракови заболявания. От алкохол!
Тогава, защо хората, които се ужасяват толкова много от отровите около тях употребяват в такива количества този канцероген? Влизат в заведението, застават на бара, съзнателно си поръчват си пиене и казват: „Чухте ли за радиацията, която идва от Япония?” или „Искали да ваксинират срещу рак на маточната шийка”. И всички тези разговори на по чашка, рискувайки много повече от тези мними заплахи. Защо?
Отговорът се намира в една дума – съзнателно. Никой не моли да бъде облъчен с радиация, изтекла от АЕЦ, нито да похапва пестициди от чинията си. Роптае срещу разни Е-та в хляба. Тези опасности са наложени. Но рискът от раково заболяване, причинено от алкохол е доброволен. Може да е по-често срещан, но не е плашещ, защото го поемаме сами.
Всяка монета има две страни. Нека ги познаваме. Това, което познаваме може да се окаже по страшно, от това, което ни плаши в тъмното. Често се предпазваме от неща, които са далеч, и едва ли някога ще ни докопат. А не ни дреме за риска, който поемаме ежедневно. Колко от нас се ужасяват да не се облъчат по време на ренгенова снимка или полет със самолет? Колко от вас се  страхуват да не хванат птичи, свински, човешки грип? Колко от нас са чували за чашата червено вино за добро кръвно? Греяната ракия против настинки?
Ези или тура. Това е вечният избор. Всички го желаем. И се чувстваме добре, когато го получим.
Но има и ръб. Онова нещо, по средата, което трудно се вижда, но се усеща. Затова, нека просто бъдем разумни. Да не се доверяваме толкова на очевидното, а да заложим на своите усещания. Да бъдем себе си, и да изживеем живота си по свой си начин.
Аз лично, избирам бирата. Защото както казват хората – алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества. Това за руснаците. А в българския фолклор има една чудесна приказка – за нероден Петко. Така че, да, аз лично доброволно и съзнателно поемам риска на чашата червено вино. С едно на ум, за евентуалните последствия. Разумно, умерено и с мярка.
И най-важното – за удоволствие. Защото живея тук и сега. А утре винаги е на един ден разстояние.
Затова – Наздраве!

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply