RSS
 

неПознати факти за бирата

26 Mar

Най-скъпата бутилка бира, която някога е продавана е Tutankhamen – продадена за $ 7686. Рецептата и указанията за варене са били открити в Храма на Слънцето на Нефертити в Египет от група археолози към Университета в Кембрижд. От нея са били произведени едва 1000 бутилки.

Най-силната бира, която може да се открие на пазара е Samuel Adams’ Utopia. Кръстена е на един от основователите на Съединените щати. Алкохолното съдържание е 25%. По случайност, тя е и една от най-скъпите бири в света. Като за пинт ще трябва да платите приблизително $67.

Най-старата пивоварна в света е Вайхенщефанското абатство в Бавария. Тук се произвежда бира без прекъсване още от 1040 г.

Белгия е страната с най-много индивидуални марки бира. Там се произвеждат над 400 различни.

Скандинавската дума за „Наздраве” – Sköl произлиза от думата scole. Това е купа за пиене, наподобяваща горната половина на човешки череп. Тези купи, първоначално са били правени от истински черепи на убити във война врагове.

Преди изобретяването на термометрите, пивоварите са тествали температурата на ферментиращите напитки с палец. Твърде студено означавало, че дрождите в маята не се размножават. Прекалено горещо, значело, че ще умрат.

Първият американец, произвел лагер бира е Джон Уагнер. Това се случило през 1840 г, в малка пивоварна в задния двор на къщата му на ул. Сейнт Джон във Филаделфия. Закваската за тази първа бира, Уагнер донесъл от пивоварна в Бавария.

Сухият режим в САЩ е траел 13 години, 10 месеца, 19 дена, 17 часа, 32 и половина минути. Но кой да брои… Твърди се, че Франклин Делано Рузвелт е избран именно, защото обещал да прекрати сухия режим.

Странно, но се оказва, че жителите на Япония са любители на бирата. Сакето държи 8% от пазара на алкохолни напитки, докато бирата заслужено завоюва 60%. Най-популярната бира в Япония е Asahi Super Dry.

Учени доказаха, че не бирата причинява бирено коремче, а яденето покрай нея.

„Меден месец” произлиза от бирата! За него са виновни Вавилонците. По ония години, бащата на булката бил длъжен да снабди зет си с толкова медовина, колкото може да изпие за месец. А медовината, както всички знаем, си е чисто и просто медена бира. И ето от къде идва меденият месец. А някой си мислят за любов! И ние, но за любов към бирата!

Наздраве!

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply