RSS
 

Въпрос на вкус – казахме ние, и отпихме от бирата!

26 Mar

Всеки от нас има своя любима бира. За някой светлия лагер, за други свежия вкус на плодова бира, за трети английският ейл, шоколадов малц и силна пяна. Ето и основните параметри, по които специалистите преценяват. А ние, е, ние като по-прости разчитаме на вътрешното си усещане.

Аромат  - той е важен за бирата, защото много от това, което усещаме идва от обонянието. Помирисваме бирата веднага след като я наеем ва чашата, защото иначе ароматът се променя с времето и температурата. Една от първите съставки, която ще усетим е малц. Обикновено сладък, карамелоподобен мирис, вариращ според цвета на бирата. Например, когато помирисваме ейл, може да усетим плодова или  лек карамелен аромат. Друга съставка, която може да усетим е хмел. Неговата наситеност също зависи от вида бира. Някои видове са по-скоро тревисти, борови, цветни или пикантни на мирис.

Цвят -  Както казват, по дрехите посрещат, по вкуса изпращат. За външния вид на бирата се съди по цвета, прозрачността, размера и задържането на пяната. Всяко едно от тези качества също варира в зависимост от вида пиво. В зависимост от него, цветът варира от светло сламен, през кехлибарено янтарен,  до черен. Прозрачността може да е кристална, или мъглява. Всяка една бира, трябва да има прилична пяна, съответстваща на вида й.

Вкус – За обикновения човек, именно вкусът е най-очевидното качество при преценка на бирата. Още с първата глътка ние се опитваме да определим нотките, които долавяме.

Орално усещане – Това е физическото усещане на бирата в устата. Някои прилагателни могат да се използват за да определим тялото на дадена бира – плътно, слабо, хрупкаво, меко, мазно, сухо, топло. Последното се усеща, когато има по-голямо процентно съдържание алкохол. Оралното усещане е изключително важен аспект, така че пивоварите се опитват от години да играят с него, използвайки дори вариации в температурата за постигане на по-плътно тяло.

Общо впечатление – Това е финалният щрих, който завършва оценката на бирата. Често се побира в едно изречение, което събира в себе си качествата на бирата. И най-вече показва дали ще си поръчаме още една, или ще стане любимата ни.

Наздраве!

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply