RSS
 

Внимание, алкохол!

14 Dec

От най-ранни времена хората вероятно са използвали бирата почти със същата идея като нас. Основно като социална и отпускаща дрога. Сигурно и тогава бирата е прогонвала тревожността и притесненията. След няколко чашки се е стигало до еуфория и разнообразяване от скуката.  За съжаление обаче, алкохолът се абсорбира много бързо от храносмилателната система, влиза в кръвообръщението и от там стига до мозъка.

Известно е, че влияее на настроението и поведението. Една бутилка бира може да доведе до добро настроение, увереност и енергия. Може да разсея задръжките и тревогите. Но също тако води и до необмислени рискови решения – като шофиране след употреба на алкохол. Усещанията, които предизвикват питиетата, включително и бирата са субективни. Ако за един весел човек, чашата бира е допълнителна стъпка към сприятеляване и забавление. То за един депресиран, може да е спускане в още по-дълбоката бездна на безиходността.

Тялото преработва средно по едно питие на час. Бирата се изхвърля от организма чрез дъха, урината, потта. Но най-тежката работа за преработката й се пада на черния дроб.  Храната в стомаха, особено млякото, забавя абсорбирането на алкохола в кръвта. Затова яденето преди и повреме на консумация е препоръчително. Порция картофки, риба, скара,  вкусна пица, или дори ядки биха били полезни за вашето физическо и психическо здраве, на пук на диетолозите.

Тези, които пият често, стават толерантни към ефектите на алкохола и започват да консумират повече. С увеличаването на алкохола в кръвта той предизвиква познатите симптоми. Опиянение, заваляна реч, липса на координация, нечувствителност към болка. Някои стават дружелюбни, любвеобвилни, доверчиви. Други – мрачни, сприхави, трети – плачливи и депресивни.

Освен негативните последици и токсичното натравяне на организма, алкохолът, в това число и бирата могат да доведат до по-сериозни последствия. Зависимостта към алкохол е истинско престрастяване, и пиянството е причислено към най-коварните и неподатливи на лечение форми.

Консумирана интелигентно, бирата може да облекчи стреса, дори да помогне на здравето. Затова нека всички се научим да пием с разум и мярка, за да избегнем излизането на нещата извън контрол.

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply